Wyrażenie wymierne
Michał: Z działu "wyrażenia wymierne" mam obliczyć takie działanie:
i wychodzi mi taki wynik:
a powinien wyjść
Co zrobiłem źle?
11 paź 22:32
sushi_ gg6397228:
przeciez mozna skrocic przez x licznik i mianownik
11 paź 22:34
Gustlik: Wspólny mianownik ustala się następująco:
1. Rozkładamy wszystkie mianowniki na czynniki mozliwie najnizszego stopnia.
2. Procedura tworzenia wspólnego mianownika przypomina tworzenie sumy zbiorów z danych
elementów − bierzemy wszystkie elementy, zbiorow A, B, C,..., a te które powtarzaja się −
uwzględniamy tylko 1 raz, podobnie postępujemy z czynnikami poszczególnych mianowników, z tą
tylko drobną róznicą, że jeżeli powtarzający się czynnik występuje w róznych potęgach −
bierzemy ten z najwyższą potęgą. Dla wspólczynników liczbowych występujących w mianownikach
ustalamy wspólny mianownik (NWW) tak jak dla zwykłych ułamków "liczbowych".
3. Zatrzymujemy się i ustalamy dziedzinę wyrazenia wymiernego "odróżniając" każdy czynnik
wspólnego mianownika od 0, jest to lepiej zrobić teraz, gdy mamy mianowniki rozłożone cz
czynniki (łatwiej odczytać pierwiastki) niż na początku.
4. Patrzymy, o jaki czynnik rozszerzyły się poszczególne ułamki, czyli obrazowo − czym rózni
się wspólny mianownik od poszczególnych "starych" mianowników, czyli jakie czynniki "doszły" w
mianownikach, te same czynniki muszą "dojść" w poszczególnych licznikach, czyli wmnażamy stare
liczniki przez czynniki, które "doszły" w danym mianowniku.
5. Porządkujemy licznik tak utworzonego ułamka − wymnażamy "nawiasy", redukujemy wyrazy
podobne, porządkujemy i − jeżeli się da − rozkładamy na czynniki i skracamy z mianownikiem.
12 paź 00:52