ile metrów płotu potrzeba na ogrodzenie prostokątnej działki o polu 1104m^2 jeś
kacper: ile metrów płotu potrzeba na ogrodzenie prostokątnej działki o polu 1104m2 jeśli jeden bok tej
działki jest o 22m dłuższy od drugiego
11 paź 22:21
sushi_ gg6397228:
jak oznaczysz boki prostokata
11 paź 22:26
kacper: a=x
b=x+22
11 paź 22:37
11 paź 22:38
sushi_ gg6397228:
jak dostales takie dane od p. Pomagacza to powinienes to dalej policzyc−−−>
zero własnej inwencji
11 paź 22:39
kacper: wyszło mi 140m
nie wiem czy dobrze
11 paź 22:42
sushi_ gg6397228:
zapisz ile wyszly boki
11 paź 22:46
pomagacz: dobrze
11 paź 22:47
kacper: jeden bok 24
drugi bok 46
11 paź 22:48
KAHAKAZI: Boki
x
y = (x + 22 m)
1104 m
2 = x * (x + 22)
1104 = x
2 + 22x
x
2 + 22x − 1104=0
delta = 484 + 4416 = 4900
√delta = 70
| | −22 + 70 | |
x1 = |
| = 24 bok "x", jest dodatni ⇒ y = 24 + 22 = 46 |
| | 2 | |
| | −22 − 70 | |
x2 = |
| = −46 poniekąd jest to bok "y" ale z przeciwnym znakiem |
| | 2 | |
x = 22
y = 46
L = 22*2 + 46*2 = 136 m
Chyba aż takie trudne to nie było
11 paź 22:50
kacper: ty dałeś 22*2
a chyba miało być 24*2
11 paź 22:51
KAHAKAZI: Wybacz, mój błąd. Późno już.
W każdym bądź razie masz rozwiązanie, a sam podałeś dobry wynik wcześniej.
11 paź 23:00