Pole trójkąta o danych współrzędnych jego wierzchołków.
bez_pojęcia: Punkty A(−2;1), B(4;4) C(1;5) są wierzchołkami trójkąta. Oblicz pole trójkąta ABC.
11 paź 22:11
Eta:

→ →
| | 1 | |
P= |
| | det(AC, AB)| det −− wyznacznik pary wektorów zaczepionych |
| | 2 | |
w jednym punkcie
→
AB=[6,3] → →
→ det(AB, AC)= 6*4−3*3= 15
AC=[3,4]
P= 7,5 [j
2]
11 paź 22:28
Gustlik: [P[Eta], brawo, to najlepszy sposób obliczania pola trójkata, ja go pokazuję na podstawach, bo
w szkołach mało który nauczyciel pokazuje ten wzór. Przewaznie liczą długiośc podstawy,
równanie prostej zawierającej podstawę oraz wysokość opuszczoną na tę podstawe i podstawiają
| | 1 | |
do klasycznego wzoru P= |
| ah. Liczenia z pięć razy więcej. I tyle samo razy większe |
| | 2 | |
prawdopodobieństwo popełnienia błędu, czyli utraty punktów na maturze.
12 paź 01:11
bez_pojęcia: dzięki!
12 paź 11:43
AS:

PΔABC = P(trapezu ADCE) + P(trapezuCEFB) − P(trapezuADFB)
Podstawami trapezu są wartości rzędnych odpowiednich punktów.
Wysokościami trapezu różnice odciętych odpowiednich punktów
np. dla trapezu ADCE podstawami będą yA i yC , wysokością xE − xD
12 paź 12:55