Urna z kulami. Prawdopodobienstwo.
Ayron: W urnie znajduje sie n kul czarnych i 2n kul białych(n należy do N i n≥2). Losujemy
jednocześnie dwie kule. Dla jakich n prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego
samego koloru jest większe od prawdopodobieństwa wylosowania dwóch kul różnych kolorów?
10 mar 19:44
Mickej: napisze ci jutro bo dzisiaj zaczynam dopiero prawdopodobieństwo przerabiać
10 mar 19:49
Ayron: Ok.
10 mar 19:50
Eta:
Należy to zadanie rozwiązać tak:
wszystkich kul jest 3n i n€N i n≥ 2
n --- ilość kul białych 2n -- ilość czarnych
moc Ω= C3n2
(3n)! (3n-2)!*( 3n -1)*3n 3n(3n-1)
mocΩ= ----------------- = -------------------------- = -----------
2! *( 3n - 2)! ( 3n -2)!* 2 2
mocA = Cn2 + C2n2
n! (2n)! (n-1)*n (2n-1)*2n
mocA = ----------- + ------------- = ------------ + --------------
2! ( n-2)! 2! ( 2n -2)! 2 2
P(A) = mocA / mocΩ
mocB = Cn1 *C2n1 = n* 2n = 2n2
P(B) = mocB/ mocΩ
w-k zadania : P(A) > P(B)
mianowniki P(A) i P(B) są takie same bo to moc Ω
więc > 0
wystarczy więc porównać liczniki ( bedzie łatwiej i mniej pisania)
czyli (n-1)*n
----------- + n( 2n - 1) > 2n2 /*2
2
( n-1)*n + 2n( 2n-1) > 4n2 / :n bo n≠0
n-1 + 4n - 2 > 4n
n - 3 >0 to n >3
Odp: w-k zadania jest spełniony dla n > 3 i n€ N
czyli dla liczb naturalnych większych od 3
Powodzenia!
11 mar 01:36
Ayron: Dzięki wielkie
11 mar 13:22