Równanie prostej ; obliczanie tangesa kąta nachylenia prostej do osi x. cienka z
cienka z matmy: Równanie prostej ; obliczanie tangesa kąta nachylenia prostej do osi x. cienka z matmy: Cześć
emotka proszę o pomoc w zadaniu , oto treść . Która z podanych prostych jest równoległa do
prostej y= −2{3}x−u{32 po wyliczeniu odpowiedź to : −2x−3y+1=0 gdy po wyliczeniu wyszło :
y=−23x+13 wynika to z tego,że dwie proste są równoległe jęsli mają takie same współczynniki
kierunkowe. a teraz nie wiem co dalej zrobic z tym co jest zadane poniżej: b)narysuj prostą
y=0,6x.Oblicz tanges kąta nachylenia tej prostej do osi x.(znajdź dł.boków odpowiedniego
trójkąta prostokątnego) c)oblicz tanges kąta nachylenia prostej 3x−5y+10=0 do osi x. bardzo
proszę o pomoc, gdyż nie potrafię nawet tego zadania zrozumieć . Z góry dziekuję! emotka
11 paź 21:51