dalej jak?
tom : 250 + 1 + 2 * √(250 +1)(250 −1) + 250 − 1 < 252
11 paź 21:50
tom : kto pomoże to uprościć?
11 paź 21:53
11 paź 21:55
tom : no tak ale ja dalej nie wiem jak to zrobić
11 paź 21:57
ZKS:
Ale czego nie rozumiesz co Ci wytłumaczyć?
11 paź 21:57
tom : bo jak zrobiłam to takim sposobem jak w tym linku co mi podałeś ostatnią odpowiedz to
P.matematyczka powiedziała że jest to błędnie zrobione . także nie rozumiem wogóle teraz tego.
11 paź 22:00
Godzio: P. matematyczka nie ma racji
11 paź 22:03
tom : no to jak powinno się to poprawnie rozwiązać ?
11 paź 22:03
Eta:
czyli ......."cienki Bolek"
11 paź 22:04
Godzio:
Tak jak jest w linku jest poprawnie
11 paź 22:05
tom : to jak podaje ZKS ? tak? czy ten wcześniej ?
11 paź 22:05
Godzio:
Tylko, że ZKS troszkę pomijał "bo szybciej"
250 + 250 = 2 * 250 = 251
252 − 251 = 251(2 − 1) = 251
To mogło być niezrozumiałe w rozwiązaniu
11 paź 22:06
Godzio:
Oba są ok, ale weź rozwiązanie
ZKS,
Vax robi sposobami których Twoja matematyczka nie
ogarnie
11 paź 22:07
tom : ok dzięki.
11 paź 22:07
ZKS:
2
50 + 1 + 2
50 − 1 + 2
√(250 + 1)(250 − 1) < 2
52
2
50(1 + 1) + 2
√2502 − 12 < 2
52
| | 1 | |
2 * 250 + 2√2100 − 1 < 252 / * |
| |
| | 2 | |
2
50 +
√2100 − 1 < 2
51
√2100 − 1 < 2
51 − 2
50
√2100 − 1 < 2
50(2 − 1)
√2100 − 1 < 1 * 2
50 /
2
2
100 − 1 < 2
100
11 paź 22:07