rozwiąż
bartek_94: 7*5x−5x+2+450=0
11 paź 21:49
bartek_94: pomoze ktos?
11 paź 21:51
sushi_ gg6397228:
rozloz 5x+2=...
11 paź 21:56
ZKS:
−18 * 5x = −450
5x = 25 ⇒ x = 2
11 paź 21:57
bartek_94: dzieki, własnie przed chwilą na to wpadłem i widze ze dobrze, dzieki
11 paź 21:57
kachamacha: 7*5x−5x*52+450=0
7*5x−5x*25+450=0
−18*5x+450=0
−18*5x=−450
5x=25
x=2
11 paź 21:59
bartek_94: a macie pomysł na to?
2*16
x−17*4
x+8=0

?
11 paź 22:07
kachamacha: 16x=(4x)2
11 paź 22:07
Eta:
4x=t, t≥0
2t2−17t+8=0
dokończ
11 paź 22:08
bartek_94: dzieki
11 paź 22:09
kachamacha: 2*(4
x)
2−17*4
x+8=0
wprowadzam zmienną pomocniczą k=4
x
2*k
2−17*k+8=0
Δ=289−4*2*8=225
k
1=8
wylicz x
11 paź 22:13
11 paź 22:13
kachamacha:
11 paź 22:14
Eta:
ok
11 paź 22:14
bartek_94: 
dzieki za pomoc
11 paź 22:15
bartek_94: a jeszcze takie cos
8x−3=9x−3
czy moge skorzystac jakos z tego ze obie strony mają taki sam wykładnik?
11 paź 22:20
11 paź 22:30
Eta:
tak

x−3=0 bo 8
0=1 i 9
0=1
11 paź 22:32
bartek_94: dobry sposób
Eta
proste i logiczne
11 paź 22:45