wyrazenia algebraiczne
marta: Bok kwadratu jest o 2 cm krótszy od przekątnej. Oblicz długość boku tego kwadratu. Wynik
przedstaw w postaci a + b
√c ,gdzie a,b,c należą do zbioru liczb całkowitych C i c > 0.
Bardzo prosze o rozwiazanie

będe wdzieczna!
11 paź 21:35
marta: moje rozwiazanie to:
a − dlugosc przekatnej
a − 2 − dlugosc boku kwadratu
wtedy z tw. Pitagorasa:
a2 = (a−2)2 + (a−2)2
wychodzi: a2 − 8a + 8 = 0
licze delte, ktora = 32, a wiec √delty = 4√2
a więc:
a = 4 − 2√2 lub a = 4 + 2√2
oba wyniki sa dodatnie, wiec oba sa poprawne
ale nie zgadza mi sie z odpowiedzia, ktora wynosi (2+2√2) cm
moze jakas podpowiedz, gdzie zrobilam zle?
11 paź 21:40
sushi_ gg6397228:
d=a√2−−> tak wyglada przekatna
11 paź 21:42
marta: a nie moge sobie ustalic sama jak ja oznacze? musze korzystac z wlasnosci trojkata 90,45,45?
bo po dalszym podstawieniu w moim rozwiazaniu wychodzi:
a−2 − dlugosc boku, wiec a > 0
a1=4−2
√2 wtedy a1 − 2 = 4−2
√2−2 = 2−2
√2 < 0
a2=4 + 2
√2 wtedy a2 − 2 = 4+2
√2−2 = 2+2
√2 >0 −> odpowiedź
i wówczas by się zgadzało
11 paź 21:46
sushi_ gg6397228:
a po co liczyc Pitagorasa
a
√2−a=2
a(
√2−1)= 2
a=2*(
√2+1)
11 paź 21:50
petope: z jakiego to zbioru zadanie?
13 wrz 20:27