gubie sie
michał: rozwiąż nierównośc wielomianową
(x3−1)(8x+x4)(x3−6x2+12x−8)(x2−6x+5)≥0
pomóżcie mi to rozwiązać, gubie sie:(
11 paź 21:32
ZKS:
x3 − 1 = (x − 1)(x2 + x + 1)
x4 + 8x = x(x3 + 8) = x(x + 2)(x2 − 2x + 4)
x3 − 6x2 + 12x − 8 = (x − 2)3
x2 − 6x + 5 = (x − 1)(x − 5)
(x − 1)(x2 + x + 1)x(x + 2)(x2 − 2x + 4)(x − 2)3(x − 1)(x − 5) ≥ 0
x(x − 1)2(x + 2)(x − 2)3(x − 5)(x2 + x + 1)(x2 − 2x + 4) ≥ 0
11 paź 21:44
michał: chodzi o to ze ja własnie doszedłem do tego momentu i nie wiem co dalej
11 paź 21:51
Eta:

x=0 −−− pierw. jednokrotny
x=1 −− dwukrotny ( będzie odbicie wykresu)
x=−2 −− jednokrotny
x= 2 −−− trzykrotny
x= 5 −−− jednokrotny
11 paź 21:52
ZKS:
To czemu nie napisałeś że doszedłeś do tego momentu? Odczytaj pierwiastki i ich krotność
zaznacz na osi i narysuj falę.
11 paź 21:53
michał: przepraszam , mam jesze jedno pytanie kiedy wiadomo że jest odbicie wykresu

?
11 paź 21:59
Eta:
jeżeli pierwiastek jest parzysto krotny
11 paź 22:02
12 paź 01:15