Liczby zespolone - postać trygonometryczna
Pożywny Seler: Liczby zespolone − postać trygonometryczna
Zamień na postać trygonometryczną
1) z = −3 + 3i
2) z = −5
3) z = −4 − 4i
4) z = −2i
5) z = 5 − 5i
Prosiłbym o sprawdzenie moich rozwiązań, z góry dzięki

(jest to nowy dla mnie temat i nie
wiem czy dobrze rozumuje ...)
| | 3 | | 3 | |
1) z = 3√2(cos |
| π + i * sin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
2) z = 5(cos π + i * sin π)
| | 5 | | 5 | |
3) z = 4√2(cos |
| π + i * sin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
4) z = 2(cos |
| π + i * sin |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 7 | |
5) z = 5√2(cos |
| π + i * sin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
11 paź 21:12
Pożywny Seler: ktokolwiek?
11 paź 21:19
ZKS:
11 paź 21:20
Pożywny Seler: okk czyli spoko : D
11 paź 21:25
sajmp: W przykładzie nr 2 nie będzie 2π?
a=−5, b=0 |z| =
√(−5)2+02=5
| | 0 | |
sinα= |
| = 0 więc leży w IV ćwiartce |
| | 5 | |
α=2π−0=2π
z=5(cos2π+isin2π)
12 paź 16:41
sajmp: mój bład, jednak jest to II ćwiartka
12 paź 16:43
Trivial: Nie leży w IV ćwiartce. Leży między II a III ćwiartką.
12 paź 16:44