matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamość trygonometryczna
Konrad:
Udowodnij Tożsamość trygonometryczną:
cos
2
− cos
= tg
sin
2
− sin
Prosze o pomoc w rozwiazaniu
11 paź 21:02
agata:
√
3
1
√
3
Np.dla 30
0
, cos30
0
=
, sin30
0
=
, a tg30
0
=
2
2
2
Po podstawieniu lewa strona nie równa się prawej, więc to nie jest tożsamość.
11 paź 21:16
Eta:
z tym,że
√
3
tg30
o
=
3
12 paź 11:30