Pomoże mi ktoś?? :)
madzia: Okrąg o równaniu x2 + y2 = 4x przesunięto o wektor [-3,0], a następnie przekształcono
przez symetrię względem osi Y. Znaleźć równanie i pole obrazu otrzymanej krzywej.
10 mar 19:22
mm: tam na pewno jest 4
x?
10 mar 19:30
Mickej: na pewno
x2-4x+y2=0
(x-2)2+(y-0)2=4
10 mar 19:32
Mickej: coś o równaniu okręgu słyszeli

10 mar 19:32
mm: O co ci chodzi, chcę tylko wiedzieć, czy trzeba przekształcać, czy równanie było dane na
tacy

!
10 mar 19:33
Mickej: o nic ja tylko pytam czy znasz równanie okregu
10 mar 19:34
mm: Słuchaj Madzia masz już przekształcone to równanie do postaci równania okręgu z definicji
odczytaj teraz współrzędne środka i długość promienia
S=(2,0) r=2
10 mar 19:38
mm: Teraz narysuj ten okrąg w układzie współrzędnych, przesuń go o wektor
10 mar 19:39
mm: i dalej zgodnie z zadaniem, potrafisz?
10 mar 19:40
Mickej: mm sory jeśli cie uraziłem

nie miałem tego w zamiarach
10 mar 19:41
madzia: Teraz już sobie poradzę

dzięki
10 mar 20:04