Do [P[Triviala]]
Vizer: Do
Triviala
Mam teraz na algebrze liczby i zespolone i do policzenia mam takie cuś:
(1−i)
2011
|z|=
√12+12=
√2
| | √2 | | √2 | | π | | 7π | | 7π | |
{cosφ= |
| |
| =cos |
| =cos |
| φ= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | | 5π | | 7π | |
{sinφ=− |
| − |
| =sin |
| =sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 7π | | 7π | |
(1−i)2011=(√2)2011(cos(2011* |
| )+isin(2011* |
| )) |
| | 4 | | 4 | |
I mam tutaj pytanie, po pierwsze czy dobrze, a po drugie, czy trzeba dalej to rozwiązywać, czy
zostawić w takiej postaci
11 paź 20:58
Trivial:
Ja w ogóle nie wchodziłbym w trygonometrię. Zauważ, że:
(1−i)
2 = 1−2i−1 = −2i
11 paź 21:00
Vizer: o fu.k racja
11 paź 21:01
Trivial:
Ale mimo wszystko jest niestety źle.
W ogólności mam 'lepszy' sposób niż rozwiązywanie układu równań tryg.
| | a | | b | | sinφ | | b | |
Skoro cosφ = |
| oraz sinφ = |
| , to tgφ = |
| = |
| . |
| | |z| | | |z| | | cosφ | | a | |
Zatem wystarczy określić ćwiartkę liczby zespolonej, a potem dobrać takie φ z tej ćwiartki, aby
Przykład:
z = 1−i ← ćwiartka IV
11 paź 21:05
Trivial: W sumie można ten sam trik zastosować z samym sinusem lub cosinusem, ale zawsze wolałem liczyć
tangensami.
11 paź 21:10
Vizer: No tak tangensem jest chyba łatwiej, nie znałem tej metody
| | 7π | |
Czyli |
| jest błędnym rozwiązaniem? |
| | 4 | |
11 paź 21:18
Trivial: Jest dobrze. Nie wiem czemu powiedziałem, że było źle.
11 paź 21:20
Trivial: A ty Vizer jakiś przybity jesteś, czy tak mi się tylko wydaje?
11 paź 21:27
Eta:
dla
Vizer
11 paź 21:29
Vizer: Jestem, skąd wiedziałeś?
11 paź 21:35
Trivial: Nie wiem, od razu coś dziwnego wyczułem...
11 paź 21:36