NWW
Marta: proszę, pomóżcie:
podaj NWW (110 825, 88825)
11 paź 20:57
sushi_ gg6397228:
rozkladasz liczbe w słupku na czynniki pierwsze
11 paź 21:10
Marta: czyli:
110825:5
22165:5
4433:4433
1
dobrze to zrobiłam?
11 paź 21:49
sushi_ gg6397228:
4433 nie dzieli sie przez 11
11 paź 21:51
Marta: dzieli się....
ok mam... i co dalej?
11 paź 22:05
sushi_ gg6397228:
to dzielimy dalej i zapisujemy caly słupek
11 paź 22:08
Marta: wyszło mi tak: 88825:5
110825:5 17765:5
22165:5 3553:11
4433:11 323:17
403:13 19:19
31:31 1
1
potem wzięłam: NWW (110825, 88825)= 11*5=55
dobrze to jest?
11 paź 22:10
sushi_ gg6397228:
wzięlas NWD, a nie NWW
11 paź 22:13
sushi_ gg6397228:
a NWD(...)=5*5*11 jak juz
NWW= WND* pozostałe czynniki, ktore nie weszly do NWD
11 paź 22:15
sushi_ gg6397228:
110825=5*5*11 * 13*31
88825=5*5*11 * 17*19
NWW(...)= 5*5*11 * 13*31* 17*19
wymnoz i potem podziel ta liczbe przez 110825 i 88825 dla sprawdzenia
11 paź 22:18
Gustlik: NWW(a, b, c) z trzech liczb można obliczyć tak:
1. Obliczasz NWW(a, b), niech dajmy na to NWW(a, b)=m
2. Obliczasz NWW(m, c) i to będzie Twój wynik.
NWW (110 825, 88825)=...
Obliczam NWW (110 825)
110 | 2
55 | 5
11 | 11
1 |
825 | 5
165 | 5
33 | 3
11 | 11
1 |
Zaznaczam wspólne czynniki i mnoże pierwsą liczbę przez niezaznaczone czynniki drugiej:
NWW (110 825)=110*5*3=1650
Oblicz teraz NWW(1650, 88825) w podobny sposób.
12 paź 01:04
Marta: ale to nie są 3 liczby.... to jest NWW ( 110825, 88825)
12 paź 19:54
Marta: wyszło mi tak:
NWW(...)= 5*5*11 * 13*31* 17*19 = 35796475
a więc: 35796475: 110825=323
35796475:88825+ 403
więc NWW wynosi: 35796475 tak?
12 paź 20:02
sushi_ gg6397228:
cale 22 godziny nad tym myslalaś
12 paź 20:53
osioł: nie miałam potem czasu tego dalej rozwiązywać, więc dopiero teraz to rozwiązałam
12 paź 21:42