prosze o pomoc w rozwiazaniu zad.Pomoze mi ktos?nie umiem tego rozwiazac
asia: prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania. pomoze mi ktos

mam duzo nauki i nie mam czsau tego
rozwiazac
1. Podaj przykład wielomianu, którego jedynymi pierwiastkami są liczby: −3,2 i 4 i którego
stopień jest równy 6.
2. Liczba x0(małe zero) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w. Wyznacz pozostałe
pierwiastki tego wielomianu: w(x)= x4+2x3+2x2−6x−3.
3. Dla jakich wartości parametru a liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?
w(x)=(2x2−7x−4)(x2−4a2), x0=4