Zadanka z treścią
Potrzebna Pomoc: Zad 1
Trzy liczby, które tworza ciąg arytmetyczny dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od
trzeciej liczby odjąć trzy a od drugiej pięć, to otrzymane różnice utworzą ciąg
geometryczny. Znajdź liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
Zad 2
Trzy liczby tworza ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb równa się osiemnaście, a suma
kwadratów liczbn skrajnych wynosi 104. znajdź te liczby
10 mar 19:20
10 mar 19:33
Mickej: a+b+c=39 suma ciągu arytmetycznego
(a-3)(c-3)=(b-5)2 bo geometryczny
2b=a+c bo arytmetyczny musisz rozwiązać taki układ równań
10 mar 19:38
Mickej: a drugie to taki układ
a+b+c=18
a+c=2b
a2+c2=104
10 mar 19:40
Potrzebna Pomoc: A możnma prosić o pomoc z tym układem do zadanka pierwszego, bo się trochę pogubiłam
10 mar 19:42
Mickej: ok spróbuje

cos poczarowac
10 mar 19:43
Potrzebna Pomoc: dzięki, czekam
10 mar 19:47
Mickej: a+c+b=39
a+b=2b
(a-3)(c-3)=(b-5)
2
3b=39-------> b=13
a+c+13=39
a=26-c teraz podstawiasz do ostatniego i bedzie rozwiązanie

(23-c)(c-3)=64 dalej juz chyba dasz rade
10 mar 19:48
Potrzebna Pomoc: postaram sie, ale to c to obliczyć z delty z ostatniego?
10 mar 19:51
Mickej: tak
10 mar 19:52