Basia:
przede wszystkim rozważasz 2 przypadki:
1.
| | 2√5 | | 2√5 | |
4x2 − 10 ≥0 ⇔ 2x2 − 5 ≥0 ⇔ x∊ (−∞; − |
| >∪< |
| ; +∞) |
| | 2 | | 2 | |
wtedy |4x
2 − 10| = 4x
2 − 10
i masz
x
3 − 7x = 4x
2 − 10
x
3 − 4x
2 − 7x + 10 = 0
1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3 − 4x
2 − 7x + 10
czyli
x
3 − 4x
2 − 7x + 10 = (x−1)(x
2−3x−7)
dokończ
2.
| | 2√5 | | 2√5 | |
4x2 − 10 <0 ⇔ 2x2 − 5 <0 ⇔ x∊ (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
wtedy |4x
2 − 10| = −(4x
2 − 10) = −4x
2+10
i masz
x
3 − 7x = − 4x
2 + 10
x
3 + 4x
2 − 7x − 10 = 0
2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3 +4x
2 − 7x − 10
czyli
x
3 + 4x
2 − 7x − 10 = (x−2)(x
2+6x+5)
dokończ
pozostałe podobnie
nie zapomnij o sprawdzeniu czy znalezione rozwiązania należą do przedziałów, w których dane
równanie "obowiązuje"