pytanie
jokero: mam pytanie czy jest tego typu forum do zadań z fizyki
10 mar 19:14
ToMiKS: Pokaż jakie masz zadanie.
10 mar 19:16
zaaal: właśnie super by było
10 mar 19:16
jokero: dwie żarówki przy napięciu 230V mają moce: 75W i 100W, Jakie będą moce żarówek gdy:
a) połączymy je ze sobą równolegle i następnie układ ten włączymy do sieci o napięciu
230v.
b) połączymy je ze sobą szeregowo i następnie układ ten włączymy do sieci o napięciu
230v.
10 mar 19:19
Jakub: a) Ten punkt jest prosty. W połączeniu równoległym na każdej żarówce dalej jest napięcie
230V. Napięcie się nie zmienia więc moc z jaką świeci żarówka też się nie zmienia.
Odp. Moc żarówek dalej jest 75W i 100W
b) W połączeniu szeregowym napięcie 230V rozkłada się na dwie żarówki, czyli na każdej
żarówce jest napięcie mniejsze niż 230V i dlatego żarówki świecą z mniejszą mocą.
Na początku policzę opory żarówek
P = U2 / R
R = U2/P
R1 = 2302/75 = policz
R2 = 2302/100 = policz
Opór zastępczy w połączeniu szeregowym: Rz = R1 + R2
Natężenie prądu przepływającego przez układ szeregowo połączonych żarówek, czyli przez
każdą żarówkę
I = U/Rz = 230/Rz = policz
P1 = I2*R1 = z tego policzysz moc pierwszej żarówki
P2 = I2*R2 = policz
P = U2/R ten wzór wziął się z P=U*I po podstawieniu I=U/R (prawo Ohma)
P = I2*R a ten gdy w P=U*I za U podstawiłem U=I*R
10 mar 21:20
jokero: dzięki Kuba za pomoc
11 mar 07:55