oblicz wyrazenie
Polcia : Oblicz wartość wyrażenia:
y3+y2z−yx2+x2 / y3+y2x−yz2−z2x
wiedząc, że liczby x,y i z są dodatnie i tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny.
Prosze o pomoc bo gdzieś robie głupi błąd i mi sie skrócić nie chce:( ODP −1
11 paź 19:41
oblicz wartosc wyrazenia : Oblicz wartość wyrażenia:
y3+y2z−yx2+x2 / y3+y2x−yz2−z2x
wiedząc, że liczby x,y i z są dodatnie i tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny.
Prosze o pomoc bo gdzieś robie głupi błąd i mi sie skrócić nie chce:( ODP −1
14 paź 11:08
Polcia : prosze o pomoc
14 paź 11:18
krystek: Podpowiem ,może to cos da .Wykorzystałeś ,:2y=x+z
Zmieniłes zapis jak ma być y3 czy 3y?
14 paź 11:34
Polcia : y3 tam wszedzie sa potegi
14 paź 11:39
janio: sprawdź czy dobrze przepisałaś zadanie bo
(y3 + y2z − yx2 − x2z) / (y3+Y2x−yz2−z2x) =
= ( y2(y+z) −x2(y+z)) / (y2(y+x) − z2(x+y)) =
= ((y2−x2)(y+z) )/((x+y)(y2−z2)) =
= (y−x)(y+x)(y+z)) / ((x+y)(y−z)(y+z)) =
skracamy
= y−xy−z =
na podstawie,że x,y,z tworzą ciąg arytmetyczny
= r−r = −1 ( wyjaśnienie r/−r = −1 )
14 paź 11:54
janio: czwarty człon licznika zamiast x2 może ma być −x2z
14 paź 11:55
Polcia : Dziękuję bardzo za rozwiązanie. Wynik też się zgadza.
14 paź 11:56
Polcia : tak tam mialo byc −x2z , przepraszm mój błąd
14 paź 11:59
janio: to nic miałem zadanie z łamigłówką .Powodzenia.
14 paź 12:02
konrad: xy (1−x )− xy (2−x ) dla x =31 y=29
3 mar 16:30
weronika: 4/5 : (1/2−1/5) − (2/3 − (3/8 − 1 1/3))=
9 sty 17:55