matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCYYYYYYY
kaska:
oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc ze pole podstawy wynosi 36 dm
2
, a pole powierzchni calkowitej 216dm
2
11 paź 19:35
dero2005:
dane P
p
= 36 dm
2
, P
c
= 216 dm
2
P
p
= a
2
liczymy a a =
√
P
p
= −−−−−−−− P
b
= P
c
− P
p
=216 − 36 = 180 dm
2
P
b
= 2*a*h
s
= 180 dm
2
z tego wzoru liczymy h
s
h =
√
h
s
2
− (
a
2
)
2
→ liczymy h V =
1
3
*P
p
*h = −−−−−−−−−−−−
11 paź 19:59