nie wiem
bonkers: ile bedzie wynosić x1 i x2 tylko tak aby nie liczyc delty, jest na to jakis sposób z

? z
(x
2−6x+5)
11 paź 19:20
11 paź 19:33
ICSP: x2 − 6x + 5 = x2 − x − 5x + 5 = x(x−1) − 5(x−1) = (x−1)(x−5)
11 paź 19:34
ICSP: x2 − 6x + 5
z wzorów Viet'a
x1 + x2 = 6
x1*x2 = 5
z tego łatwo odgadnąć że pierwiastki to x1 = 5 x2 = 1
11 paź 19:35
Trivial:
Rozwiąż poprzez sprowadzenie do pełnego kwadratu.
x2−6x+5 = (x−3)2−9+5 = (x−3)2−4 = 0
(x−3)2=4
x−3 = ±2
x = 3±2.
11 paź 19:49
bonkers: podajcie prosze jeszcze jakis przykład podobny do tego co wam podałem dla sprawdzenia czy
dobrze robie
11 paź 20:00
bonkers: bo zaczynam kumać
11 paź 20:01