TP
Mixer: Witam zna sie kto moze na pascalu

mam taki programik a własciwie jego fragment
var nr:integer;
znak,n:char;
....
...
begin
repeat
writeln('Zeby cos zobaczyc nacisnij 1 lub 2');
readln(nr);
case nr of
1: wit;
2: cz;
end;
writeln( 'Zeby opuscic program nacisnij n jesli nie nacisnij dowolny znak');
readln(znak);
until znak=n;
end.
w miejscu kropek są dwie procedury ale one tu chyba nie mają nic do rzeczy poniewaz słuzą do
wyswietlania napisu na ekranie (mają tylko po jednym writeln) nic więcej pętla mi nie działa
jak nalezy nie konczy działania gdy wciskam klawisz "n" tzn jak wcisne n to zaczyna sie od
nowa napis Zeby cos zobaczyc nacosnij 1 lub 2 dopiero jak wtedy wcisne n to konsola sie zamyka
czyli tak jakby ignorowała warunek konczący co moze byc tego przyczyną
11 paź 19:14
Trivial: Nigdy nie programowałem w Pascalu, ale według mnie źle umieściłeś begin i end.
11 paź 19:28
Mixer: hmm begin to początek programu głównego(cos jak klamra rozpoczynająca program po incie w c++)
natomiast end z średnikiem to zakonczenie instrukcji wielowariantowej(cos jak klamra
zamykająca w c++ ) więc to raczej nie to
11 paź 19:52
Trivial:
Spróbuj tak:
...
repeat
begin
writeln(...);
...
...
readln(znak)
end;
until znak=n;
11 paź 19:55
in: gdzie masz w ogóle warunek do tego repeat − musi się przecież się kiedyś skończyć?
11 paź 19:57
Trivial: Chyba, że to end; w środku jest do tej instrukcji typu switch w środku. Nie wiem już sam,
dziwny język.
11 paź 19:57
Mixer: Niestety w desperacji tez tak probowałem ale wywala błąd syntaktyczny

nie wiem moze sprobuje
cos innego z tym wykombinowac w dodatku to taki rodzaj pętli ktora wykonuje sie dopki warunek
nie zostanie spełniony chciałem ją w koncu wykorzystac a tu mi takie figle płata
11 paź 19:57
in: o właśnie tak jak napisał Trivial, brakuje until

tylko to n w ' '
11 paź 19:57
Trivial:
Aha, i czy na pewno dobrze jest until znak=n? A nie np. coś w rodzaju until (znak='n')?
11 paź 19:58
in: z tego co pamiętam w repetach nie potrzebujesz ani begin ani end
11 paź 19:58
in: powinno być until znak = 'n'
11 paź 19:58
tn: potem chyba średnik
11 paź 19:59
Mixer: tak end; jest do case−a ten end; jest odpowiednikiem klamry zamykającej w c++ w c++ tez jak
budujesz cos złozonego na ifie to trzeba zamknąć to a end z kropką to koniec wogole programu
głównego
11 paź 19:59
Mixer: z nawiasem tez probowałem ale jak myslałęm to nic nie zmienia i nic nie zmieniło sprobuje tak
jak pisze in
11 paź 20:00
Trivial: Ale znak=n jest na pewno źle.
11 paź 20:00
Trivial: Nie wiem co podkusiło Knutha do wymyślenia takiego języka...
11 paź 20:01
tn: tez go nie lubię
11 paź 20:02
Trivial: Czy Wirtha. Tu th i tam th.
11 paź 20:02
tn: no właśnie
11 paź 20:03
Mixer: Faktycznie brakowało 'n'

dzięki in i tobie Trivial mimo wszystko tez za poswięcony czas.
11 paź 20:04
Trivial:
11 paź 20:07
Mateusz: Własnie w dodatku wymyslił taką pętle jak repeat

ale mimo wszystko wydaje sie fajny do
szybkiego napisnaia jakiegos prostego programiku składnia nawet prosta jest łatwiejszy niz np
C C++ w językach C trzeba zwracac na wielkosc literek bo jest na to wrazliwy Pascal juz np
nie−olewa to
11 paź 20:10
Trivial: Rozróżnianie wielkości liter to jak dla mnie zaleta.
11 paź 20:11
tn: nie ma to jak C++ − prawda Trivial ?
11 paź 20:12
Trivial: C++ dopiero się uczę.
11 paź 20:14
tn: to jaki znasz C?
11 paź 20:14
Mateusz: No niby tak ale tez uwazam ze uczenie sie dzis np Pascala to strata czasu lepiej sie przyłozyc
do C no i jak sie chce do języków wyzszych generacji
11 paź 20:14
Trivial: Znam C i kilka innych niszowych.
11 paź 20:15
tn: Trivial wspominałeś kiedyś że jesteś na AGH −> informatyka,
czy trudno jest sobie tam dać radę, czy trzeba być geniuszem matematycznym lub fizycznym

− bo
ja ani to ani to, ogólnie sobie radzę − uważam że bardzo ładnie nawet, powiedzmy na
przyzwoitym poziomie
11 paź 20:16
tn: ale jakiś mistrzu ze mnie nie jest
11 paź 20:17
Trivial: A jak myślisz?
11 paź 20:17
tn: gdybym wiedział to bym Ciebie nie pytał, chętnie bym poszedł na ten kierunek i nawet na tą samą
uczelnię co Ty. a jeszcze jedno trudno jest się dostać?
11 paź 20:18
Trivial: Zależy na który kierunek. Jest miliony kierunków z 'informatyka' w nazwie (na różnych
wydziałach, a nawet czasem na tym samym).
11 paź 20:20
tn: a konkretnie Ty na jakim jestes?
trudno tam przetrwać , dostać sie?
11 paź 20:21
Trivial: ja jestem na wydziale FIS. Nie było tak trudno do tej pory, aczkolwiek robi się coraz trudniej.
11 paź 20:21
tn: możesz rozwinąć skrót − na którym jestes roku?
11 paź 20:22
Trivial: A dostać się nie jest tak trudno. Progi koło 750 punktów.
4*(MP + MR) + (JP + JR)
M − matma
J − język obcy
P − podstawa
R − rozszerzenie.
matma może zostać zastąpiona fizyką, jeżeli poszła ci lepiej.
11 paź 20:23
Trivial: Na drugim. Wpisz w google AGH FIS i ci się znajdzie.
11 paź 20:24
tn: słuchaj, a co jeśli ktoś napisze maturę R z matmy i maturę R z infy powiedzmy na przyzwoitym
poziomie
11 paź 20:25
11 paź 20:26
11 paź 20:28
tn: dużo osób wyleciało po I roku −?
11 paź 20:28
Trivial: Z mojej grupy prawie nikt. Z innych jakieś 20%.
11 paź 20:29
tn: z tego by wynikało że na czystą informatyką nie biorą pod uwagę informatyki na poziomie R
11 paź 20:39
Trivial: Weź się za siebie i napisz dobrze angielski. Matmę R na 85% i dostaniesz się nawet na eaie
11 paź 20:44
tn: który angielski mam dobrze napisać R czy P?
11 paź 20:51
tn: eaie? co to?
11 paź 20:52
Trivial: Zgaduj.
11 paź 20:53
tn: nie wiem
11 paź 21:09
Trivial: W. Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki
11 paź 21:09