sinusy
gupol: Proszę o pomoc
Rozważ tórjkąt o bokach a,b,c w którym kąty mają miary α, β, γ . Wynik podaj w zaokrągleniu do
jednego miejsca po przecinku
a=8cm b=9cm α=60 st
nie wiem od czego zaczac szukac, czy musze tu szukac R?
11 paź 19:02
11 paź 19:07
gupol: czyli z proporcji? to można
11 paź 19:09
gupol: ?
bo liczylam zadanie i nie wychodzilo, a w odpowiedziach sa dwie mozliwosci
11 paź 19:10
sushi_ gg6397228:
a Kto broni proporcji
bo moze β jest katem ostrym lub rozwartym

wiec trzeba rozpatrzec dwa przypadki
11 paź 19:12
gupol: no tak ale jak.....?o to mi chodzi? wiem ze tak moze byc ale nie wiem jak to zrobic
11 paź 19:13
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
11 paź 19:14
gupol: sinβ ≈ 50,9 jak mam to odczytać z tablic... przecież chodzi o kąt a nie o wartość sinus.. jak
to zamienić wzorem redukcyjnym?
11 paź 19:14
gupol: tzn. wiem że w grę tu wchodzą wzory redukcyjne ale nie wynika to od razu z zadania że akurat
kąt β będzie rozwarty itp. i nie wiem jak postępować w takich przypadkach
11 paź 19:15
gupol: wiem tylko jak mam podaną wartość kąta np. sin150 = sin(180−30)=sin30... to umiem ale nie wiem
jak z wartościami
11 paź 19:16
11 paź 19:17
gupol: ok błąd w obliczeniach sinβ≈62,35 ale co z tym dalej zrobić
11 paź 19:18
sushi_ gg6397228:
jak juz policzysz nawet po swojemu to np sin β≈ 0, 44 −−> β= 26o lub (180o− 26o)=...
11 paź 19:19
sushi_ gg6397228:
przeciez sinus musi byc miedzy 0 z 1 wiec jak Tobie wyszlo sinus β = 62

?
11 paź 19:20
gupol: ok więc w tym przypadku β ≈ 77 stopni ale jest ta druga wersja gdzie ma 103 to jak?
11 paź 19:28
sushi_ gg6397228:
| | 9√3 | |
dostalas sin β= |
| β=77o lub β=103o |
| | 16 | |
I przypadek : α=60
o, β=77
o, γ=...
II przypadek : α=60
o, β=103
o, γ=...
11 paź 19:30
gupol: ok ale kiedy mam rozważać te dwie opcje? jak jest tórjąt ostrokątny lub rozwartokątny?
11 paź 19:32
sushi_ gg6397228:
nie napisali jaki jest trojkat, wiec "β" moze byc ostra lub rozwarta
11 paź 19:33
gupol: dobra coś mi już tam świta, dziekuje za pomoc
11 paź 19:35
gupol: czyli w sumie muszę to rozpatrywać jeśli mam 2 boki i jeden kąt podany bo jeśli mam 2 kąty to 3
mogę łatwo policzyć
11 paź 19:36
sushi_ gg6397228:
chyba ze w zadaniu podali trojkat ostrokatny lub
α=80o β=75o to juz nie moze byc β=115o to (α+β>1800)
11 paź 19:38
gupol: ok rozumiem!
11 paź 19:41