matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć granicę ciągu o podanych wyrazach ogólnych
lolek:
Proszę pomóżcie już nie daje rady
5*3
2n
−2
a)
7*9
n
+6
n!(n+1)!
b)
n−1)!(n+2)!
(n+1 )
(n − 1)
c)
1+5+9+,,,+(4n−3)
11 paź 18:22
Basia:
wskazówki: ad.a 3
2n
= (3
2
)
n
= 9
n
i podzielić licznik i mianownik przez 9
n
ad.b
n
=
n+2
ad.c mianownik to suma n−ta suma ciągu arytmetycznego a
n
= 4n−3 a
1
= 1 r=4
12 paź 00:38