zadanka z ciągów
Tinka: Trzy liczby, które tworza ciąg arytmetyczny dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od
trzeciej liczby odjąć trzy a od drugiej pięć, to otrzymane różnice utworzą ciąg
geometryczny. Znajdź liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
10 mar 19:04
Eta:
a, b, c --- tworzą ciag arytm
to 2b = a +c -- to jedno równanie ( z def. ciągu)
a - 3, b - 5 , c - 3 --- tworzą ciąg geom.
to : ( b -5)2 = ( a - 3)( c - 3) --- to drugie równanie
a trzecie równanie to
a + b + c = 39
rozwiąz ten układ trzech równań i oblicz a b c
10 mar 21:29
Mickej: rozwiązane wczesniej
10 mar 21:35
Eta: Ojjjjj nie wiedziałam

Pozdrówka Mickej!
10 mar 21:48