logarytmy
malinowa: witam!
nie mam rozwiązania do zadań,więc byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi sprawdził mi te zadania,
które zrobiłam oraz pomógł z tymi ,których "nie ogarniam"
więc ja robię tak:
1. lg
3√327=2,
2. lg
35*lg
2527 = lg
2527
lg35 = lg
253
3lg35 = lg
253
lg353 =
| | 25 | |
3. 2lg35 − 5lg35= lg352 − lg325= lg3 |
| no i właśnie utknęłam w tym |
| | 32 | |
momencie...
4. lg
2(x+14) + lg
2(x+2)≥6
według mnie dziedzina to będzie xε(−2,
∞), wychodzi x
1=−18 i x
2=2,z tego tylko x=2 należy do
dziedziny
5.lg(x−2) + lg(4−x)= 1 − lg(13−x) ja to robię tak ,że :
dziedzina: xε(2,4)
lg[(x−2)(4−x)]=1 − lg(13−x)
lg(−x
2+6x−8)=lg10
1−lg(13−x)
−10
2+61x−93=0
delta=1, x
1=3,1 x
2=3 wiec to by były odp, bo oba x należą do dziedziny
6.mam lg
√(x−5) + lg
√(2x−3) + 1=lg30 za to zadanie nie wiem jak sie zabrac tzn myślałam,
żeby też lg(
√(x−5)*
√(2x−3))+1=lg30 no i dalej za bardzo nie wiem jak,tzn mam problem z
wymnozeniem tych nawiasow,bo mi "dziwne rzeczy wychodza" i nie wiem co dalej zrobić
7.lg
2 + 2lg(x−1) >0 tego zadania kompletnie nie wiem jak zrobić, jedyne co na myśl mi
przychodzi to, żeby zapisać lg(x−1)
2
| | 1 | | 1 | |
8.lg |
| > lg</div> |
| tutaj to trochę źle zapisałam, chodzi o to,że ułamki są w podstawie |
| | 2 | | 3 | |
logarytmu... chyba przydałoby się zamienić podstawy logatyrmów,ale nie wiem jak
wiem, że się trochę rozpisałam, ale byłabym baaardzo wdzięczna gdyby ktoś mógłby mi wytłumaczyć
te zadania. chciałabym je zrozumieć,a nie tylko "odfajkować"z góry dzięki!
11 paź 18:09
sushi_ gg6397228:
co to jest
lg −−−>
gaz na stacji CPN 
2. po co tyle kombinowania
11 paź 18:13
sushi_ gg6397228:
4. masz nierownosc wiec musi byc x≥liczby lub x≤ liczby a nie x=liczba
5. masz roznice logarytmow−−> wiec zapisalas odwrotne dzielenie po prawej stronie
7,8 nieczytelny zapis
11 paź 18:15
malinowa: tak, lg... tak zapisane zadania dał nam ćwiczeniowiec
11 paź 18:16
malinowa: zad 7:
lg
2 +2lg(x−1) >0
zad8:
| | 1 | | 1 | |
lg o podstawie |
| > logarytm o podstawie |
| |
| | 2 | | 3 | |
11 paź 18:19
sushi_ gg6397228:
to trzeba podac legende co to znaczy
jedni uzywaja lg=log2 ln=loge log= log10
11 paź 18:20
krystek: | | log327 | |
2)log35* |
| = ... |
| | log325 | |
11 paź 18:21
sushi_ gg6397228:
wiec z zadaniu 1 masz lg3... a potem samo lg −−> wiec polecam sie udac na forum
dla WRÓŻEK, moze tam odszyfruja te zapisy
11 paź 18:22
malinowa: hmm,tutaj chyba chodzi wszedzie o logarytmy dziesietne...
czyli w 4 zad wyjdzie x∊<2,∞)
tak,w 5 to sie pomylilam przy przepisywaniu, oczywiscie 10 ma byc w liczniku i dochodzę do
moemntu −13x3−19x2+8x−26=0 i szczerze to za bardzo nie wiem co z tym zrobic moge
11 paź 18:32
malinowa: hmm,tutaj chyba chodzi wszedzie o logarytmy dziesietne...
czyli w 4 zad wyjdzie x∊<2,∞)
tak,w 5 to sie pomylilam przy przepisywaniu, oczywiscie 10 ma byc w liczniku i dochodzę do
moemntu −13x3−19x2+8x−26=0 i szczerze to za bardzo nie wiem co z tym zrobic moge
11 paź 18:32
sushi_ gg6397228:
4. x≥2 ok
11 paź 18:35
sushi_ gg6397228:
jezeli wszedzie jest logarytm dziesietny, wiec nie moga byc tamte podstawy w zad. 1,2,3,4
11 paź 18:36
sushi_ gg6397228:
5. źle policzone−−> wymnoz jeszcze raz nawiasy
11 paź 18:38