dziedzina funkcji zlozonej
warzycha: witam, mam problem ze zrozumieniem dziedziny funkcji zlozonej i bylbym bardzo wdzieczny gdyby
mi ktos to wytlumaczyl krok po kroku

bo nie rozumiem np. f=x
2 a g=
√x+1 i dziedzina tych
funkcji to df=r dg=[−1,
∞), a fog jest to to samo co f(g(x)) to wiec funkcja fog powinna miec
dziedzine nalezaca
do R a ma [−1,
∞), zapewne jest blad w moim rozumowaniu, z gory dzieki za odpowiedz.
gwiazda: Masz pierwiastka dziedzinę taką x+1≥0 x≥−1 więc chyba wiadomo

A R sa dla x
2 więc cześć
wspólna to [−1,
∞)