POCHODNE
Ola: Mam takie pytanie: czy licząc pochodną funkcji f(x) = (3x−1)7 + x−3
mogę obliczyć osobno pochodną (3x−1)7 wykorzystując w tym przypadku wzór na pochodną złożoną,
a osobno x−3? Dopiero zaczynam uczyć się ich i ciężko mi się połapać.
W moim rozumowaniu wyglądałoby to tak: f'(x) = [ (3x−1)7 ]' + (x−3)'
11 paź 17:59
gwiazda: Tak i ile to jest wiesz?;>
11 paź 18:01
Ola: to z tego pierwszego wyszło mi : [(3x−1)7]' = 21(3x−1)6
z 2 : −3x−4 = −3/ x4
czyli łącznie : 21(3x−1)6 − 3/x4
dobrze czy gdzieś coś pokręciłam ?
11 paź 18:09
gwiazda: Dobrze ładnie
11 paź 18:11
Ola: łooo, CUD

dzięki bardzo
11 paź 18:11
gwiazda: Jak coś pytaj

pochodne miałam
11 paź 18:12
Ola: OK! a przypuszczam że spytam i to nie jeden raz. bo dopiero co je zaczęłam a przecież nikt mi
ich na uczelni tłumaczyć nie będzie
11 paź 18:28
gwiazda: Tak ale też tak zaczynałam pochodne nie są takie straszne

powodzenia
11 paź 19:19