matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Rysia:
3/x−2 − 1/x−2 = 5
11 paź 17:55
M:
9 mar 19:34
Mei Lin:
3
1
−
=5
x−2
x−2
x≠2
2
=5
x−2
2
5
=
x−2
1
5(x−2)=2*1 5x−10=2 5x=12
12
x=
5
9 mar 22:05