procenty
pomagacz:
Siostra prosiła mnie o pomoc w takich zadaniach, pierwsze zrobiliśmy na pewno dobrze, z drugim
nie mam pewności, pomożecie?
1.
Ile procent danej liczby stanowi 18% liczby większej od danej liczby o 45% ?
2.
Ile procent danej liczby stanowi liczba, której 10% jest większe od danej liczby o 30% ?
11 paź 17:11
gwiazda: 10%s%x=x+30%x
1/10s%x=130%x
s%=130%*10%
s%=1300% s= szukana liczba
11 paź 17:26
Eta:
| | 0,18*1,3 x | |
1/ |
| *100%= 26,1% |
| | x | |
| | 1,3x | |
2/ |
| *100%= 1300% |
| | 0,1 x | |
11 paź 17:30