d
Ela: Funcja odwrotna pomocy




!
f(x)=x\(x+1)
nie wiem jak do tego zrobic funkcje odwrotna wyjasni mi ktos?
10 mar 19:03
mm: podam ci schemat postępowania, jeżeli chcesz zrozumieć trzeba przeanalizować definicję
10 mar 19:20
mm: y=x/(x+1) to twoja funkcja f
teraz zamiast x wpisz y, a zamiast y wpisz x
czyli
x=y/(y+1)
jeżeli teraz wyznaczysz y, to otrzymasz wzór funkcji g odwrotnej do f
10 mar 19:21
mm: x=y/(y+1) | *(y+1)
x*(y+1)=y
xy+x-y=0
xy-y=-x
y(x-1)=-x |: (x-1)
y=-x/(x-1)
zatem g(x)=-x/(x-1)
10 mar 19:23
mm: gdy sprawdzisz f(g(x))=x oraz g(f(x))=x zgodnie z definicją
10 mar 19:28