Kongruencja
Patryk: 1. Wykaż, że reszta z dzielenia liczby np. trzycyfrowej przez 3, a także przez 9 jest taka sama
jak reszta z dzielenia przez 3 (9) sumy jej cyfr.
2.Udowodnij cechę podzielności przez 11.
3. Wyznacz pary liczb m i n dla których zachodzi równość: 1!+2!+3!+4!+5!+...+n!=m
2
4.Dla jakich n liczba (5
n−2
n) jest podzielna przez 9.
5.Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n, liczba 2
n+1 nie jest podzielna przez 7.
Uprzedzam że wszystkie te zadania trzeba zrobić kongruencją(modulo) inne sposoby nie są mi
potrzebne. Z góry dzięki za pomoc.
11 paź 17:09
Vax: 1) Każdą liczbę naturalną można zapisać jako n = ∑i=0k 10iai, wystarczy zauważyć, że:
n = ∑i=0k 10iai = ∑i=0k ai (mod 3) tak samo mod 9.
2) Jak wyżej, niech n = ∑i=0k 10iai = ∑i=0k(−1)iai (mod 11)
Więc liczba dzieli się przez 11, jeżeli naprzemiennie dodając i odejmując cyfry tej liczby
(zaczynając od ostatniej) dostaniemy liczbę podzielną przez 11, np 433026 dzieli się przez 11,
bo 6−2+0−3+3−4 = 0 co się dzieli przez 11.
3) Jeżeli n ≥ 6 to 1!+2!+3!+..+n! = m2 ⇔ 1!+2!+3!+4!+5!+5(...) = m2 ⇔ 153+5(...) = m2, skąd
dostajemy sprzeczność, bo 3 jest nieresztą kwadratową mod 5, więc n ≤ 5, bezpośrednio
sprawdzając widzimy, że tezę spełniają pary (n,m) = (1,0) v (1,1) v (3,3)
4) 5n = 2n (mod 9), rozpatrzmy 3 przypadki:
1*) n=3k, wtedy 53k = 23k (mod 9) ⇔ 125k = 8k ⇔(−1)k = (−1)k (mod 9) czyli n=3k gdzie
k jest dowolną liczbą naturalną działa.
2*) n=3k+1 wtedy 53k+1 = 23k+1 (mod 9) ⇔ 5*125k = 2*8k (mod 9) ⇔ 5(−1)k = 2(−1)k (mod
9) ⇔ 3(−1)k = 0 (mod 9)/:3 ⇔ (−1)k = 0 (mod 3) skąd sprzeczność.
3*) n=3k+2 wtedy 53k+2 = 23k+2 (mod 9) ⇔ 25*125k = 4*8k (mod 9) ⇔ 7(−1)k = 4(−1)k
(mod 9) ⇔ 3(−1)k = 0 (mod 9)/:3 ⇔ (−1)k = 0 (mod 3)
Więc teza zachodzi dla wszystkich n=3k, gdzie k jest dowolną liczbą naturalną.
5) Nie wprost, niech 2n = −1 (mod 7)/2 ⇒ 22n = 1 (mod 7), oraz z twierdzenia Eulera 26 =
1 (mod 7). Niech teraz t = ord7 2, mamy więc: t nie dzieli n, t dzieli 2n, więc t = 2n,
zachodzi więc:
2n | 6 ⇔ n | 3 czyli n=1 v n=3, w obu przypadkach teza nie zachodzi więc nie istnieją takie
naturalne n, cnd.
11 paź 17:57
Patryk: Byłbym wdzięczny jakbyś mógł zapisać 1) i 2) bez tego dziwnego znaczku. I wyjaśnić dokładnie 3)
Ale i tak wielkie dzięki
11 paź 18:28
Vax: ∑i=0k10iai = a0 + 10a1 + 100a2 + ... + 10kak
W 3 mamy m2 = 153 + 5k, gdzie k jest pewną liczbą naturalną (bo 6!,7! itd..) dzielą się przez
5, więc badając dane równanie modulo 5 widzimy, że musi być m2 = 153 = 3 (mod 5), ale 3 jest
nieresztą kwadratową modulo 5, czyli nie istnieje takie x, że x2 = 3 (mod 5).
11 paź 18:36
Patryk: A skąd wiesz że 3 jest nieresztą kwadratową dla mod 5?
i skąd 153
i czy k=6!+7!+8+...+n!?
11 paź 18:45
Vax: Można sprawdzać po prostu wszystkie przypadki:
0
2 = 0 (mod 5)
1
2 = 1 (mod 5)
2
2 = 4 (mod 5)
3
2 = 9 = 4 (mod 5)
4
2 = 16 = 1 (mod 5)
Więc resztami kwadratowymi mod 5 są jedynie 0 v 1 v 4, a na większych liczbach najczęściej
korzysta się z symbolu Legendrea:
| | | | | |
= | = | = (−1)32−18 = −1 czyli 3 jest nieresztą kwadratową mod 5. |
| | | |
153 = 1!+2!+3!+4!+5!
Tak, k = 6!+7!+..
11 paź 18:58
Patryk: A możesz wyjaśnić twierdzenie Eulera i czy jest ono konieczne w rozwiązaniu zadania 5).?
11 paź 19:06
Vax: Możesz bez tego twierdzenia zauważyć, że 26 = 1 mod 7
11 paź 19:11
Patryk: A czy możesz przetłumaczyć taki napis: t = ord7 2,
11 paź 19:18
Patryk: kolejne pytania możesz objaśnij ten napis ∑i=0k 10ia c to jest a,i itd
11 paź 19:20
Vax: t = ord7 2 czyli t jest najmniejszą liczbą naturalną taką, że 2t = 1 (mod 7)
No to napisałem wyżej, ai to pewne liczby naturalne, każdą liczbę da się w ten sposób zapisać,
np:
456 = 100*4 + 10*5 + 6 itd..
11 paź 19:28
Patryk: A co znaczy ∑i=0
k w indeksie dolnym w zad 1) i 2)
11 paź 19:43
Vax: Że sumujemy od i=0 do i=k
11 paź 19:44
Patryk: A umiesz rozwiązać coś takiego?:Wyznacz dwie ostatnie cyfry liczby 2(999) z modulo oczywiście
11 paź 19:49
Patryk: A umiesz rozwiązać coś takiego?:Wyznacz dwie ostatnie cyfry liczby 2999 z modulo oczywiście
11 paź 19:49
Vax: Mamy wyznaczyć x = 2
999 (mod 100)
No tutaj już lepiej skorzystać z twierdzenia Eulera. Mówi ono nam o tym, że jak mamy dwie
liczby a,n takie, że nwd(a,n) = 1, to a
phi(n) = 1 (mod n), gdzie phi(n) to funkcja Eulera:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_%CF%86
Mamy wyznaczyć x = 2
999 (mod 100), z Chińskiego Twierdzenia o Resztach wynika, że jest ona
równoważna:
{x = 2
999 = 0 (mod 4)
{x = 2
999 (mod 25)
Zauważ, że phi(25) = phi(5
2) = 5
2−5 = 20, więc:
2
20 = 1 (mod 25)/
50 ⇒ 2
1000 = 1 (mod 25)
2
999 = x (mod 25) /*2 ⇔ 2
1000 = 2x (mod 25) czyli:
2x = 1 (mod 25)/*13
x = 13 (mod 25)
mamy więc:
{x = 0 (mod 4)
{x = 13 (mod 25)
z 1 kongruencji x = 4k, wstawiamy do 2:
4k = 13 (mod 25) /*19
k = 22 (mod 25)
k = 25n+22
Więc x = 4k = 4(25n+22) = 100n+88, czyli 2 ostatnie cyfry danej liczby to 88
11 paź 19:56
Patryk: Ok wielkie dzięki
11 paź 20:06
Vax: Spoko, jakbyś miał jeszcze jakieś zadania pisz
11 paź 20:07
pawelasz: Uzasadnij że przy dzieleniu przez 4 liczba utworzona z dwóch ostatnich cyfr dają taką samą
resztę. (metoda modulo)
11 paź 22:08
Vax: Dla k ≥ 2 mamy 10k = 0 mod 4, więc ∑i=0k 10iai = 10a1+a0 (mod 4) skąd teza.
11 paź 22:09
pawelasz: Mógłbyś to opisać szczegółowo ?
11 paź 22:28