Oblicz
Marek: Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 liczby ze zwrotem. Obl. prawdopodob.:
a) wybrane liczby są podzielne przez dwa
b) żadna z wybr. liczb nie jest pierwsza i nie jest nieparzysta.
11 paź 16:33
Marek: ?
11 paź 17:18
Marek: pomoże ktoś?
11 paź 17:42
krystek: Kiedy liczba jest podzielna przez 2?
Ω= ..
liczby trzycyfrowe
1miejsce 1z9−ciu
2miejsce 1 z 9−ciu
3 miejsce 1 z 9−ciu ? ile to?
a) 1 i 2 miejsce bez zmian .a która cyfra musi stac na końcu?
B) pomyśl! jakie to będą liczby.
11 paź 17:42
Marek: 2,4,6,8
11 paź 17:44
krystek: No to pisz Ω=...
A=...
11 paź 17:45
Marek: Ω=1620 dobrze?
11 paź 17:48
Marek: nie rozumiem czym w tym zadaniu jest Ω a czym zbiór A
11 paź 17:51
krystek: Ω−wszystkie możliwe przypadki(mówimy cała przestrzeń zdarzeń elementarnych)
A −zdarzenia sprzyjające(te podane w podpunkcie →a)
11 paź 17:57
Marek: czyli Ω=729
11 paź 18:02
krystek: Tak
11 paź 18:05
Marek: ale nie wiem za bardzo jak policzyć A
11 paź 18:09
Marek: w odp. mam że 64 ale nie wiem skąd to
11 paź 18:11
krystek: Podałam wskazówkę wczytaj się
1−sze miejsce jedna z...
2−gie miejsce jedna z
3−cie miejsce jedna z....
11 paź 18:12
krystek: 0≤P(A)≤1 więc skąd 64?
11 paź 18:14
Marek: | | 64 | |
w odp. mam podane P(A)= |
| |
| | 729 | |
11 paź 18:22
Marek: | | 1 | |
a w podpunkcie b jest P(B)= |
| |
| | 27 | |
11 paź 18:22
Marek: 64 to zbiór A ale nie wiem skąd się to bierze
11 paź 18:23
Marek: czyli jak ma być, bo nie rozumiem
11 paź 18:37
Marek: ? pomoże ktoś
11 paź 18:52
Marek: proszę
11 paź 18:56
Eta:
Echhh ........... Marek

losowanie ze zwracaniem
|Ω| = 9*9*9 (bo za każdym razem możesz wybrać jedną z dziewięciu cyfr
A −− za każdym razem wylosowano liczbę parzystą , czyli jedną z czterech{2,4,6,8}
|A|= 4*4*4
| | |A| | | 4*4*4 | | 64 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 9*9*9 | | 729 | |
b) zdanie liczba nie jest nieparzysta <=> [C[jest parzysta}
liczby pierwsze w tym zbiorze : {2,3,5,7}
B −− za każdym razem wybrano liczbę , która nie jest pierwszą i
jest parzystą
zatem możemy wybrać tylko jedną z {4,6,8}
to: |B|= 3*3*3
| | |B| | | 3*3*3 | | 1 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 9*9*9 | | 27 | |
to wszystko
11 paź 18:57
Eta:
poprawiam zapis
b) zdanie: liczba
nie jest
nieparzysta <=> liczba
jest parzysta
( masz podwójne zaprzeczenie)
np:
nie jesteś
niekumaty z matematyki =>
kumasz matematykę
11 paź 19:02
Marek: dziękuję
11 paź 19:05
Eta:
Czy teraz już jasne?
11 paź 19:12