matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
/
???:
oblicz wielomian (X-1)(x-2)do potegi 3
10 mar 19:01
jusiu:
(x-1)*(x-2)
3
=(x-1)(x
3
-6*x
2
+12*x-8)= x
4
-6*x
3
+12*x
2
-8*x-x
3
+6*x
2
-12*x+8=x
4
-7*x
3
+18*x
2
-20*x+8 przy (x-2)
3
skorzystałem ze wzoru na (a-b)
3
=a
3
-3a
2
b+3ab
2
-b
3
10 mar 20:57