:)
Kola: Czy istnieje trójkąt o obwodzie mniejszym od 20 cm, którego długość boków wyrażają się
trzema kolejnymi liczbami parzystymi? Proszę o pomoc, potrzebne na jutro
10 mar 18:55
Mickej: już ci napisałem że
4,6,8
10 mar 18:55
Mickej: to są długosci boków kolejno
10 mar 18:55
Kola: tak wiem, ale jak to obliczyć, potrzebuje obliczeń
10 mar 19:04
Mickej: nie ma obliczeń do podstawówki chodził

?
Kiedy trójkąt może być zbudowany wtedy i tylko wtegy gdy suma 2 krutszych boków większa
od najdłuższego i sprawdzasz po kolei liczby puzniej
10 mar 19:33
Bogdan:
Spróbujmy policzyć.
2n, 2n + 2, 2n + 4 dla n € N+ to kolejne liczby parzyste.
Trójkąt ma boki długości: 2n, 2n + 2, 2n + 4.
2n + 2n + 2 + 2n + 4 < 20 => 6n < 14 => 3n < 7
Nierówność 3n < 7 zachodzi dla n = 1 lub n = 2.
Dla n = 1: 2n = 2, 2n + 2 = 4, 2n + 4 = 6.
Sprawdzamy nierówność trójkąta (długość każdego boku jest mniejsza od sumy
długości pozostałych dwóch boków), tutaj 2 + 4 = 6, a więc nie istnieje trójkąt
o bokach 2, 4, 6.
Dla n = 2: 2n = 4, 2n + 2 = 6, 2n + 4 = 8.
Sprawdzamy nierówność trójkąta: 4 + 6 > 8 i 4 + 8 > 6 i 6 + 8 > 4,
a więc istnieje trójkąt o bokach długości 4, 6, 8.
10 mar 20:31