Dla jakiej wartosci h objetosc tego ostrosłupa jest najwieksza>
f14: Siemanko!
Mam takie zadanka na jutro... Moze jakas mala pomoc?
1. Suma wysokosci h ostrosłupa prawidłowego czworokatnego i jego krawedzi bocznej b
równa jest 12. Dla jakiej wartosci h objetosc tego ostrosłupa jest najwieksza? Obliczyc
pole powierzchni całkowitej ostrosłupa dla znalezionej wartosci h.
| | (2√3+√2)3 + (2√3−√2)3 | |
2. Liczba p = |
| jest kwadratem |
| | (√3 +2)2 − (√3 −2)2 | |
promienia okregu opisanego
na trójkacie prostokatnym o polu 7,2. Obliczyc wysokosc i tangens mniejszego z katów
ostrych tego trójkata.
11 paź 15:37
f14: heja ludziska....prosze pomozcie
11 paź 16:04
imię lub nick: bardzo mała pomoc:
h+b=12
b=12−h
V=b2 * h = (12−h)2 *h
trzeba znaleźć maksimum tej funkcji
11 paź 16:14
11 paź 16:15
f14: ze nioby z delty?
11 paź 16:15
imię lub nick: trzeba policzyć pochodną niestety
11 paź 16:21
f14: no ale jakim cudem ?

jak my nie mielismy tego

nie ma innego sposobu


?
11 paź 16:21
f14: moze ktos inny ma pomysl?
11 paź 16:25
from ZSE Rzeszów: objętość po dwukrotnym skorzystaniu z twierdzenia Pitagorasa wynosi V=−8H2+48H
teraz wystarczy obliczyć pierwszą współrzędna wierzchołka paraboli, bo ramiona są skierowane do
dołu. W=(p,q) p=−ba
5 paź 13:43