błagam !
KASIA: błagam ! pomóżcie ! ; [
mam to na jutro ; /
będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi lub wytłumaczenie.
1. Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie monetą i dwukrotnym rzucie kostką czworościenną.
Ile jest możliwych wyników tego doświadczenia?
2. W salonie samochodowym klient wybrał już model samochodu, a teraz musi zdecydować o rodzaju
tapicerki: ze skóry lub weluru, oraz jej kolorze − ma do wyboru czarną, beżową, szarą lub
niebieską. Ile wariantów ma do wyboru klient ?
3. Alfabet grecki zawiera 24 litery. Ile różnych wyrazów, mających sens lub nie, dwuliterowych
lub trzyliterowych można ułożyć z tych liter, jeśli litery:
a) mogą się powtarzać
b) nie mogą się powtarzać ?
będę bardzo wdzięczna ; )
11 paź 15:23
KASIA: 1 i 2 już zrobiłam ale 3 nie mam pojęcia jak zrobić

błagam o pomoc !
11 paź 16:26
KASIA: 1 i 2 już zrobiłam ale 3 nie mam pojęcia jak zrobić

błagam o pomoc !
11 paź 16:26
sushi_ gg6397228:
najpierw podziel sobie na dwu i trzy−literowe wyrazy, a potem zastanow sie
11 paź 16:43
KASIA: ale że jak ?
24:2 = 12
24:3 = 8 ?
11 paź 16:50
sushi_ gg6397228:
mialas podzielic wyrazy
− −
− − −
a nie 24: 2 czy 24:3
11 paź 16:52
KASIA: to nie wiem jak ; /
11 paź 17:00
sushi_ gg6397228:
a jak bys miala cyferki 1,2,3,4,5 i dwukrotne lub trzykrotne losowanie, to jakbys to zrobila
11 paź 17:01
KASIA: nie wiem ; / nie rozumiem tego ; /
11 paź 17:19
sushi_ gg6397228:
czego nie rozumiesz

w szkole uważałas czy spalas na lekcji
11 paź 17:33
KASIA: no nie wiem jak to rozrysować .. ; /
11 paź 17:36
sushi_ gg6397228:
tu nic nie trzeba rysowac
− − −−> wkladasz reke do worka z 24 literkami −−> na ile sposobow mozesz wyciagnac jedna
literka
11 paź 17:37
KASIA: na 24 . ?
11 paź 17:38
sushi_ gg6397228:
wiec jak mamy losowanie bez powtorzen−−> to wyrzucasz jakas wylosowana literke, wkladamy
ponownie reke do worka i na ile sposobow mozemy wylosowac druga literke
11 paź 17:46
KASIA: na 23 ?
11 paź 17:47
sushi_ gg6397228:
wiec 2 literki bez powtorzen: 24*23=...
11 paź 17:47
sushi_ gg6397228:
teraz zrob sama pozostale przypadki
11 paź 17:48
KASIA: ale nie wychodzi wtedy tyle ile ma wyjść ; /
11 paź 17:51
krystek: Kasiu na odstresowania.masz 24litery i teraz układasz wyrazy dwuliterowe:
a)litery moga się powtarzać
wybierasz 1−sza literę na 24 sposoby i 2−gą literę też na 24 sposoby( bo tyle ich jest)
B) litery nie moga sie powtarzać to: wybierasz 1−sza litere na 24 sposoby a 2−ga litere już na
23 sposoby.
11 paź 17:52
krystek: teraz masz jeszcze wyrazy trzyliterowe identycznie.
11 paź 17:54
KASIA: ale nie wychodzi tyle ile ma wyjść ; / złe wyniki sa wtedy . . ; /
11 paź 17:55
krystek: Ilośc wyrazów dwuliterowych dodajesz do trzyliterowych .
a)24*24*24+24*24=242(24+1)
b .......
11 paź 18:04
KASIA: ok wyszło teraz dobrze .
wielkie dzięki za pomoc : )
11 paź 18:10