trygonometria + obszary ograniczone wykresem funkcji:)
malutka: Mam prosbe... mozecie mi pomoc? chodzi o takie zadanko...
tylko prosze o dokladne rozwiazanie bo mi same bzdury wychodza...dzieki wielkie z gory

1.
Wykres trójmianu kwadratowego f(x)=ax
2+bx+c jest symetryczny wzgledem prostej
x = 2, a najwieksza wartoscia tej funkcji jest 1. Wyznaczyc współczynniki a, b, c, wiedzac,
ze reszta z dzielenia tego trójmianu przez dwumian (x+1) równa jest −8. Narysowac
staranny wykres funkcji g(x) = f(|x|) i wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc
funkcji g na przedziale [−1, 3].
2.
Narysowac wykres funkcji f(x) =
√x2 + 2x + 1−|2x−4|. Obliczyc pole obszaru ograniczonego
wykresem funkcji f(x) oraz wykresem funkcji g(x) = −f(x). Narysowac wykresy
funkcji f1(x) = |f(x)| oraz f2(x) = f(|x|).
3.
Obliczyc a=tg , jezeli sin −cos = 1/5
i kat spełnia nierównosc pi/4<alfa<pi/2. Znalezc promien koła wpisanego w trójkat
prostokatny o polu 25pi, wiedzac, ze tangens jednego z katów ostrych tego trójkata jest równy
a.
11 paź 14:49
ZKS:
A co to jest sin albo cos? Pierwsze jak próbowałaś zrobić?
11 paź 14:55
malutka: pierwsze w ogole mi nie wychodzi...wlasciwie to nawet nie wiem jak sie zabrac za to... a w 3
zad jest: sinus alfa − cosinus alfa=1/5 ...doszlam do momentu 2*sin*cos =24/25... ale nie wiem
jak to przeksztalcic w tg...
11 paź 15:00
Bizon:
1.
−skoro x=2 jest osią symetri tej parabolki to: ... x
w=2
−skoro funkcja ma wartośc największą ... to a<0 a y
w=1
... i teraz ukłądaj równanka aby policzyć a, b i c ...
11 paź 15:06
ZKS:
Nie istnieje coś takiego jak sin albo cos tylko sinx , sinα.
Jest symetryczny względem prostej x = 2 czyli na tej prostej znajduję się nasz wierzchołek
paraboli a więc xw = 2. Największą wartością jest 1 więc yw = 1. Wstawiam te informacje do
postaci kanonicznej f. kwadratowej: f(x) = a(x − xw)2 + yw
f(x) = a(x − 2)2 + 1. Wiemy jeszcze że reszta z dzielenia przez dwumian x + 1 wynosi −8 czyli:
f(−1) = −8
a(−1 − 2)2 + 1 = −8
9a = −9 ⇒ a = −1
f(x) = −(x − 2)2 + 1 = −x2 + 4x − 3 ⇒ b = 4 ∧ c = −3
11 paź 15:11
malutka: dzieki wielki

i przepraszam za brak oznaczena tego kata
11 paź 15:17
ZKS:
g(x)
Tak wygląda wykres funkcji g(x) = f(|x|).
11 paź 15:23
f14: a ma ktos pomysl na reszte?
11 paź 15:49
f14: bo ja tez mam podobne
11 paź 15:49
ZKS:
Są pomysły lecz spróbuj zacząć.
11 paź 15:53
malutka: a wiesz moze jak przeksztalcic to 2sinxcosx=24/25 tak zeby byl tgx?
11 paź 15:57
malutka: a w 2 −> zrobilam tak z tej funkcji pod pierwiastkiem wyliczylam z delty x=2 dobrze? co dalej?
11 paź 15:59
malutka: a moze mozna zrobic tak ze x2+2x+1 = (x+1)2 i wtedy mozna by wyciagnac pierwiatsk?
11 paź 16:01
ZKS:
Skorzystaj z tego że 3 , 4 , 5 to trójka pitagorejska więc
sinx − cosx > 0 ⇒ sinx > cosx
11 paź 16:09
ZKS:
√x2 + 2x + 1 = |x + 1|
11 paź 16:10
f14: o matko

rzeczywiscie proste dzieki
11 paź 16:13
malutka: ja tez dziekuje
11 paź 16:14
malutka: a czemu tu jest wartosc bezwzgledna?
11 paź 16:22
ZKS:
Bo √x2 = |x|.
11 paź 16:23
malutka: fakt dzieki
11 paź 16:23
f14: sorki malutka ze na twoim profilu ale na moim mi nikt nie odp... znaczy ktos mi zaproponowal
pochodne...ale to jest zadanie z matury podst... wiec pochodnych nie umiem... moze ty ZKS masz
pomysl?
Suma wysokosci h ostrosłupa prawidłowego czworokatnego i jego krawedzi bocznej b równa jest 12.
Dla jakiej wartosci h objetosc tego ostrosłupa jest najwieksza? Obliczyc pole powierzchni
całkowitej ostrosłupa dla znalezionej wartosci h.
11 paź 16:31
Bizon:
− ułóż wzór na objętość tego ostrosłupa
− i wtedy poszukaj max funkcji
11 paź 16:35
f14: a jak zrobic z tym maxem wlasnie?
11 paź 16:36
Bizon:
l+h=12 ... l=12−h
48(6−h)=a
√2 ... itd
11 paź 16:52
Bizon:
oczywiście nakręciłem:(
11 paź 17:15
malutka: jak to
12 paź 14:12
malutka: | | 1 | |
doszlam do tego ze |
| a2=24(6−h) co dalej? |
| | 2 | |
13 paź 09:17
Bogdan:

h + b = 12 ⇒ b = 12 − h
e
2 = b
2 − h
2 ⇒ e
2 = (b − h)(b + h) ⇒ e
2 = 12(b − h) ⇒ e
2 = 12(12 − 2h)
e
2 = 144 − 24h
| | 1 | |
Pp = |
| *(2e)2 = 2e2 = 288 − 48h |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| *Pp*h = |
| *(288 − 48h)*h = 96h − 16h2 |
| | 3 | | 3 | |
V(h) = −16h
2 + 96h
| | −96 | |
Funkcja V(h) jest funkcją kwadratową osiągającą maksimum dla h = |
| = 3 |
| | 2*(−16) | |
13 paź 10:09
malutka: ale jak to V(h) to znowu te pochodne

? a ja tego nei mialam...
13 paź 10:16
Bogdan:
Gdzie Ty widzisz pochodne? Napisałem wyraźnie "Funkcja V(h) jest funkcją kwadratową".
Pojęcie funkcji nie jest chyba Tobie obce.
13 paź 10:24
Bogdan:
Wykresem funkcji V(h) = −16h2 + 96h, której argumentem jest zmienna h, jest parabola
skierowana ramionami w dół, parabola ta posiada więc maksimum.
13 paź 10:26
malutka: ok przepraszam
13 paź 10:30