Elementy statystyki opisowej. Teoria prawdopodobieństwa i kombinatoryka
Tancerz:
Po serii spotkań drużyna R zdobyła 39 punktów, drużyna S−36 punktów, drużyna T−34 punkty,
drużyna W−31 punktów. Drużyną, która zdobyła ponad 10% punktów więcej niż średnia arytmetyczna
punktów zdobytych przez wszystkie drużyny, jest:
A)drużyna R
B)drużyna S
C)drużyna T
D)drużyna W
11 paź 14:08
Tancerz: proszę by mnie wspomóc w tym zadaniu
11 paź 19:27
Tancerz: Gustlik wspomóż mnie w zadaniu
11 paź 19:39
Eta:
| | 39+36+34+31 | |
śr= |
| = ..... = 35 |
| | 4 | |
10%z 35= 3,5pkt
podaj teraz poprawną odp:
11 paź 19:43
Tancerz: wytłumacz mi Eta zadanie nie rozumiem
11 paź 19:56
Eta:
Czego nie rozumiesz?
średnia arytmetyczna czterech liczb R, S, T, W
| | R+S+T+W | |
równa jest: |
| = to co napisałam wyżej |
| | 4 | |
| | 140 | |
dodawać umiesz? otrzymasz = |
| =35 pkt |
| | 4 | |
| | 10 | | 35 | |
10%z 35= |
| *35= |
| = 3,5 pkt |
| | 100 | | 10 | |
zatem tylko drużyna R zdobyła o 4 pkty więcej od średniej i zarazem więcej o 3,5pkta
zatem odp A) jest poprawna
11 paź 20:03
Tancerz: dzięki Eta rozumiem teraz
11 paź 20:42
Tancerz:
11 paź 20:42