matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ułamki
Margo:
Oblicz x=
6
2
2
+ 6
2
1
13*6
1
9
− 6
2
0
. Wyznacz x
−
3
2
POMOCY!
11 paź 13:39
janio:
wyłączmy z licznika i mianownika 6
19
i skróćmy wtedy licznik = 6
3
+ 6
2
mianownik = 13 − 6 otrzymamy
216 +36
7
= 36
11 paź 14:00