rozwiąż
Karola: rozwiąż równanie
x4+x2−6x+4=0
11 paź 13:34
janio: pierwiastkiem podwójnym jest 1 (możesz to stwierdzić korzystając ze schematu Hornera lub
dzieląc x4+x2−6x+4 przez x−1 dwa razy )
(x−1)(x−1)(x2 + 2x + 4)=0
↓
Δ ∠ 0
zatem x−1= 0
x=1
11 paź 14:10
Karola: możesz mi to tego rozpisać schemat Hornera ?
11 paź 14:14
janio:
1 0 1 −6 4 − współczynniki z równania
1 1 1 2 −4 0
1 1 2 4 0 x2 + 2x +4
11 paź 14:19
Tancerz: proszę o zaglądnięcie do mojego postu Mateusz i wspomóc mnie w zadaniu
11 paź 14:21