dla jakich liczb naturalnych n
Ksawa: dla jakich liczb naturalnych n liczba n4 + 4 jest liczbą pierwszą.
11 paź 12:28
Ksawa: bardzo prosze o pomoc
11 paź 12:41
Ksawa: ma ktoś pomysł jak to zrobić?
11 paź 13:01
ZKS:
n4 + 4 = n4 + 4 + 4n2 − 4n2 = (n2 + 2)2 − 4n2 = (n2 − 2n + 2)(n2 + 2n + 2)
n2 − 2n + 2 = 1
n2 − 2n + 1 = 0
(n − 1)2 = 0 ⇒ n = 1
11 paź 13:23
Ksawa: dzieki
11 paź 13:24
AS:
n4 + n = n*(n3 + 1) = n*(n + 1)*(n2 − n + 1)
n*(n + 1) dla dowolnego n ∊ N jst zawsze liczbą parzystą, tym samym
iloczyn n*(n + 1)*(n2 − n + 1) będzie liczbą parzystą.
Jedynie dla n = 1 n4 + n będzie równe liczbie 2 która jest liczbą pierwszą.
11 paź 13:26