Sprowadź funkcje kwadratowa do postaci ogólnej
albi: Sprowadź funkcje kwadratowa do postaci ogólnej
a)y=2(25 −x)2+2
b)y= (x−14) (x+23)
11 paź 12:19
albi: proszę o pomoc nie rozumiem tego
11 paź 12:31
janio: a) 2( 425 − 2*25 * x + x2) + 2 =
=2 x2 − 85 x +825 +2 = 2 x2 − 135 x +2825
b) x2 + 25x − 14x − 14 * 25 = x2 − 120x − 110
11 paź 12:36
Morrigan:
a) y=2*(425+45x−x2)+2=−x2+45x+825+5025=x2+45x+5825
b) y= x2+23x−14x−212=x2+812x−312x−16=x2+512x−16
a na przyszłość, przykłady typu b to sam/a rozwiązuj bo to jest proste:
y=(a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd i od cała logika
11 paź 12:36
Morrigan: a widze, że ktoś zrobił i pytanie czy w b) to jest x+2/3 czy x+2/5? bo wyszły 2 różne wyniki...
11 paź 12:38
janio: przepraszam w przykładzie b pomyliłem się bo jest 3 a nie 5 sorry
11 paź 12:38
janio: morrigan zrobił dobrze
11 paź 12:41