silnia,oblicz n jesli wiadomo,ze
babelka: silnia,proszę o pomoc
[n]=56
[3]
11 paź 11:18
krystek: Czy to miało być n!?
3! ?
11 paź 11:30
babelka: niee
11 paź 11:35
krystek: ?
11 paź 11:45
Bogdan:
| | n*(n−1)*(n−2) | |
= 56 ⇒ |
| = 56 ⇒ n*(n−1)*(n−2) = 6*7*8 ⇒ n = 6 |
| | 1*2*3 | |
11 paź 11:53
babelka: tak,przepraszam napisałam,ze nie
11 paź 12:02
krystek: Bogdantrudno mi było wpaść ,że to oznacza symbol Newtona.
11 paź 12:04
Meduza: @Bogdan
n = 8, a nie 6, ponieważ 6*(6−1)*(6−2) = 6*5*4 ≠ 6*7*8
To tak dla rozwiania wątpliwości tym, którzy tu się znaleźli szukając podobnego przykładu do
podanego przez @babelkę.
8 gru 17:08