ciąg
ptasio: Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego coągu jest równy (−2).
Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy:
a) 16
b) −16
c) 8
d) −8
o co tu chodzi




?
11 paź 08:00
janio: wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego
q = a4/a3
q = −2/4 = −1/2
ze wzoru na n−ty wyraz ciągu geometrycznego
a3 = a1*q2
4 = a1*(−1/2)2
4 = a1*(1/4)
a1=16
11 paź 08:19
krystek: a
3=4
| | −2 | | 1 | | 1 | |
q= |
| =− |
| i dalej masz a3=a1*q2 → 4=a1*{− |
| }2 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
11 paź 08:38