ciąg
ptasio: Liczba log36 jest równa:
a) 2log2+2log3
b) log4 * log9
c) 4log2log3
d) log30 + log6
11 paź 07:51
janio: log36 = log(4*9) = log4 + log9= log(2*2) + log(3*3) =
=log2 + log2 + log3 log3 = 2log2 + 2log3
jak napisać 2 do potęgi 2?
11 paź 08:07
ptasio: nie mam zielonego pojęcia jak to się robi, te ciągi to jakiś kosmos
11 paź 08:11
krystek: Korzystasz z własności :loga*b= loga+logb
I teraz masz log36=log(4*9)= log4+log9 =log(22)+log(32)
I teraz korzystasz z wzoru
log(an)=nloga i masz log(22)=2log2 a log(32)=2log3
stąd masz log36=2log2+2log3
11 paź 08:32