pliska pomozcie
goda: Podziel :
a) 3 13 :1 37 =
b) (−4 34):8 49 =
C) 23 : ( − 12 34)=
d)711 : 2 255=
e)(− 1711) :− 5142)=
11 paź 07:36
ptasio: a)1
b)−9/16
11 paź 07:45
janio: zamieniamy na ułamki niewłaściwe
10/3 : 10/7
i mnożymy przez odwrotność dzielnika
10/3 * 7/10
skracamy 10
7/3 = 2 1/3
pozostałe przykłady robimy analogicznie. Jak piszesz ułamek ?
11 paź 07:50
dero2005:
a)
3
13 : 1
37
zamieniasz liczby całkowite na ułamki
3
13 =
103
1
37 =
107
mnożysz licznik przez odwrotność mianownika
| | 10*7 | | 7 | |
= 103*710 = |
| = |
| = 213
|
| | 3*10 | | 3 | |
b)
| | −194 | |
(−434) : 849 = −194 : 769 = |
| =
|
| | 769 | |
| | 19 | | 9 | | 9 | | 9 | |
= − |
| * |
| = − |
| = − |
|
|
| | 4 | | 76 | | 4*4 | | 16 | |
reszta podobnie
11 paź 07:56