matematykaszkolna.pl
Nowa wyszukiwarka. Jakub: Witam. Dodałem na forum nową wyszukiwarkę. Wprawdzie wygląd jest podobny do poprzedniej, ale algorytm wyszukiwania jest jednak całkowicie nowy. Pomysł algorytmu jest autorstwa b., a moja jest implementacja. Tak więc jak coś nie będzie działało to pretensje najpierw do b. emotka Zalety nowej wyszukiwarki to: 1. dużo szybsze działanie (chyba się udało) 2. możliwość wyszukiwania wpisów po autorze. Zapraszam do testów i wpisywania uwag. Teoretycznie powinna działać, ale jest już późno i wybieram spanie zamiast testowania emotka
11 paź 03:00
b.: − dziwna rzecz, tego postu nie było widać na liście wpisów... może teraz będzie, jak podbiję − niestety, mi coś to niezbyt szybko działaemotka mam nadzieję, że innym lepiej...
11 paź 09:42
gwiazda: b dobry pomysł i mi się podoba Jakubie dziękujemy za wykonanie tego pomoże na pewno
11 paź 09:45
Trivial: Niestety b.. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy szybkości między starą a nową wyszukiwarką (możliwe, że jest za duże obciążenie serwera, ale mimo wszystko różnicy raczej nie widać.) emotka Da się jakoś podejrzeć kod źródłowy wyszukiwarki?
11 paź 16:33
b.: chyba działa nieco szybciej, ale tez wolno; wieksza roznice chyba czuc (tak na oko) przy szukaniu popularnych hasel. musze jednak dodac, ze to co Kuba napisał ,,algorytm wyszukiwania jest jednak całkowicie nowy'' to nie jest prawda, ten moj pomysl to jest tylko pewne usprawnienie. Nie wiadomo zreszta, ile ono daje, bo przy okazji Kuba wprowadzil inne ulepszenie, w ktorym ja nie mialem zadnego udzialu. W kazdym razie nie jest to ostateczna wersja wyszukiwarki, wierze, ze jeszcze kiedys bedzie ona dzialala szybko − no chyba ze do czasu gdy pojawi lepsza wersja liczba postow jakos strasznie wzrosnie emotka
11 paź 17:00
Jakub: Dla popularnych zapytań np. "funkcja kwadratowa" jest trochę szybciej. Niestety dla pozostałych nie jest najlepiej. Wyszukuję słowa po kolei wpis po wpisie w kolejnych wątkach zaczynając od najnowszego. Do tego dochodzi jeszcze problem odmian. Ktoś może szukać "funkcje kwadratowe" i wyszukiwarka musi mu zwrócić wpisy z liczbą pojedynczą. Zwiększa to złożoność wyszukiwania. Niestety to co działało w miarę szybko choć było nieoptymalne przy kilkudziesięciu wątkach już nie działa przy ponad 100k. Banał, ale właśnie przekonałem się o nim w praktyce. Trzeba będzie wymyślić lepszy algorytm. Tu masz kod https://matematykaszkolna.pl/szukaj/szukaj.py.txt choć jak napisałem, nie jest on optymalny emotka
11 paź 17:08
Jakub: Pisząc ,,algorytm wyszukiwania jest jednak całkowicie nowy'' miałem na myśli "skrypt wyszukiwania jest całkowicie nowy". Źle to sformułowałem.
11 paź 17:11
Bogdan: Witam Jakubie. Nie komentowałem dotąd nowej przeglądarki, ponieważ chciałem przez jakiś czas obserwować jej działanie. Korzystałem z niej w różnych przeglądarkach. Dzisiaj mogę stwierdzić, że poprzednia przeglądarka była lepsza. Ta nie wyświetla obrazków, nie zauważyłem wielkiej różnicy w szybkości, często przy wykonywaniu czynności cofania do poprzedniej strony przeglądarka nie od razu ładuje tę poprzednią stronę. Najbardziej brakuje wykonanych w postach rysunków, których ta wyszukiwarka nie pokazuje. Pozdrawiam emotka
24 paź 12:41
Jakub: 11 października (ale ten czas leci) dodałem drugą wersję wyszukiwarki, która miała być dużo szybsza. Niestety tak nie było. Testowana lokalnie na laptopie wydawała się trochę szybsza, ale na serwerze już nie. Problem nie jest trywialny, bo do przeszukania jest ponad 100 tysięcy plików, a zasoby serwer ograniczone. Jednordzeniowy procesor 2,6GHz Celeron to nie jest dużo na tyle plików. Ale to już przeszłość, bo jest Wyszukiwarka Reaktywacja Na serwerze już jest trzecia wersja wyszukiwarki. Tym razem jest dużo szybsza. Chciałem napisać błyskawiczna, ale nie napiszę emotka, bo znowu wyjdzie w testach, że jest inaczej. Tak więc testujcie i jak coś się nie będzie wyświetlało lub źle wypisywało to piszcie. @Bogdan Szkoda, że umknął mi Twój wpis. Faktycznie rysunki się nie wyświetlają. Naprawię to jutro. Wprawdzie za 15 minut jest przesunięcie zegara o godzinie do tyłu, ale to oznacza godzinę dłużej spania a nie siedzenia przy komputerze emotka. Dzięki za uwagę. Pozdrawiam
30 paź 02:43
Jakub: Rysunki i emotikonki już się wyświetlają.
30 paź 17:32
Bogdan: Działa emotka
30 paź 23:55