Miejsca zerowe funkcji kwadratowej.
misia: Nie mogę sobie poradzić z takim zadaniem...

Miejscami zerowymi funkcji f są liczby (-6) oraz 1. Oblicz wartość wyrażenia
3*f(94)/f*(-24)
*-znak mnożenia
/ - kreska ułamkowa
bardzo dziękuje za pomoc
10 mar 18:27
bożena: Oto wzór funkcji w postaci iloczynowej czyli z wykorzystaniem miejsc zerowych
y=a(x+6)(x-1)
obliczamy wartość wyrażenia podstawiając podane argumenty a więc
3a(100) 93
3f(94)/f(-24)=............ =62
a(-18) (-25)
skracamy licznik i mianownik mam nadzieję, że widzisz co się skraca.powodzenia
10 mar 19:01