Prawdopodobieństwo - niezależność zdarzeń
Artek: W urnie są 3 kule białe i 2 czarne. losujemy dwukrotnie jedną kulę ze zwracaniem.Przyjmując
oznaczenia :
A − za drugim razem wyciągnięto kulę czarną
B − za pierwszym razem wyciągnięto kulę białą,
ustalić czy zdarzenia A i B są niezależne
Bardzo proszę o pomoc, bo z prawdopodobieństwa jestem cienki
11 paź 00:09
Gustlik: |Ω|=5*5=25
|A|=5*2=10 → P(A)=...
|B|=3*5=15 → P(B)=...
A∩B − za drugim razem wyciągnięto kulę czarną i za pierwszym razem wyciągnięto kulę białą,
|A∩B|=3*2=6 → P(A∩B)=...
Warunek niezależności zdarzeń:
P(A∩B)=P(A)*P(B)
Dokończ.
11 paź 00:15
Artek: dziękuję bardzo
11 paź 00:18
Artek: Jeszcze jedno zadanko mam proszę znów o pomoc w ramach możliwości

Będę bardzoo wdzięczny
W kartonie znajduję się 100 żarówek w tym 5 wadliwych. Z kartonu wyjęto 5 żarówek. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że :
a) wszystkie wyciągnięte żarówki są dobre
b) wśród wyjętych żarówek dokładnie 2 są wadliwe
11 paź 00:38
Bogdan:

D − dobre, W − wadliwe, R − razem
| | | | 100*99*98*97*96 | |
|Ω| = | = |
| |
| | | 1*2*3*4*5 | |
| | | | | | 95*94*93*92*91 | |
|A| = | * | = |
| * 1 |
| | | | 1*2*3*4*5 | |
| | | | | | 95*94*93 | | 5*4 | |
|B| = | * | = |
| * |
| |
| | | | 1*2*3 | | 1*2 | |
11 paź 01:24